Wat is yoga?

Yoga is een filosofie, leefwijze en oefen-methode die gaat over het verbinden en in evenwicht brengen van de lagen van ons bestaan die tegengesteld lijken (geest en lichaam, binnen en buiten, spanning en ontspanning, enz), om uiteindelijk te komen tot een natuurlijke staat van zijn, waarin het leven in zijn heelheid kan worden ervaren.
Yoga gaat over bewustwording: zien, voelen en ruimte geven aan wie je werkelijk bent, fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. 

 

Yoga gaat uit van een eenheid van lichaam en geest: wanneer je je lichaam beinvloedt, heeft dit direct invloed op je emotionele en mentale gesteldheid. En omgekeerd ook, gedachtes hebben invloed op hoe je je voelt en geven altijd een fysieke reactie.

Oefenmethode
De yoga zoals deze bij Yoga Utrecht wordt aangeboden is vooral een methode waarbij je lichaam en ademhaling bewust maakt. En waarbij je houdingen oefent die lichaam en geest gezond, fit en in balans brengen.
Door met aandacht je lichaam te voelen en te oefenen vergroot je het innerlijke bewustzijn. Je krijgt inzicht in de wisselwerking tussen denken en voelen en leert signalen zoals b.v. stress en vermoeidheid eerder herkennen. Je wordt je bewust van hoe je innerlijk reageert op je omgeving en leert ontspannen in wat zich vanbinnen voordoet.   

Fysiek zorgt yoga-beoefening voor meer kracht, uithoudingsvermogen en souplesse, zonder het lichaam te zwaar te belasten. Spanning en energie-blokkades kunnen op een natuurlijke manier wegvloeien. Yoga heeft een diepe doorwerking op het energiesysteem en zenuwstelsel, het lichaam krijgt kans om te ontspannen, te herstellen en op te laden.
De uitgekiende houdingen werken bovendien door op klieren, organen, bindweefsel en gewrichten en brengen je lichaam in balans.

Door yoga zul je je niet alleen lichamelijk fitter voelen, ook mentaal en emotioneel komt er meer energie en ruimte vrij. 'If you begin to understand what you are without trying to change it, then what you are undergoes a transformation' J.Krishnamurti
Ontwerp website: www.lunamedia.nl
Webdevelopment: www.hugo-online.nu