Hatha Yoga

De klassieke vorm van yoga waarin een evenwicht tussen inspanning en ontspanning centraal staat. In een hatha yogales wisselen dynamische en verstilde houdingen elkaar af. Er wordt geoefend vanuit een naar binnen gerichte aandacht. Door deze rustige, meditatieve houding is er ruimte om waar te nemen en te ontspannen in wat zich van binnen voordoet. Fysieke en mentale grenzen worden op een zachte manier opgezocht en verruimd, wat zorgt voor een groter, innerlijk draagvermogen en meer vitaliteit.

Vinyasa yoga

Bij deze vloeiende, dynamische vorm van yoga wisselen verschillende houdingen elkaar af op het ritme van de adem. De voortdurende focus op adem en beweging brengt de aandacht gemakkelijk in het nu en maakt dat je meer af kunt gaan stemmen op je eigen energie en ritme. De nadruk ligt in deze les op dynamiek en fysieke inspanning: het vergroten van (innerlijke) kracht, concentratie en uithoudingsvermogen.
Vinyasa yoga is een aanrader voor als je meer fysieke uitdaging zoekt. Ook als je met veel onrust kampt (piekeren, onzekerheid, malende gedachten) kan deze vorm van yoga goed helpen om ‘uit je hoofd en in je lijf’ te komen omdat de wat zwaardere en dynamische oefeningen meer aandacht en inspanning vragen. Het opbouwen van fysieke kracht in afstemming met je adem verstevigt je innerlijke basis en werkt positief door in je zelfvertrouwen.

Power yoga

Fysiek krachtige en uitdagende variant van de vinyasa yoga: in de flow van het ademritme wisselen verschillende houdingen elkaar af met verdieping in inspannende houdingen. Power yoga gaat vooral over het vrijmaken van energie en innerlijke kracht. Grenzen worden op een intensieve maar wel bewuste manier opgezocht en verruimd. Het lichaam wordt van binnenuit opgewarmd wat een reinigend effect heeft op de klieren en het zenuwstelsel en ervoor zorgt dat spieren en gewrichten gemakkelijk soepel worden. Net als de vinyasa yoga is power yoga een uitstekende methode om, door middel van inspanning en focus op de adem, meer ruimte te scheppen en innerlijk rust te ervaren.

Yin Yoga

Bij deze zachte yogavorm, oefen je een serie zittende of liggende houdingen waarbij de spieren ontspannen blijven en waarbij je een lichte druk uitoefent op gewrichten en bindweefsel. Bij yin yoga worden de houdingen lang aangehouden, zo’n 3 tot 5 minuten. Het is als een meditatie in een yogahouding; je oefent aandachtig zijn en je openstellen voor wat zich van binnen voordoet. De weerstand die je tegenkomt ga je verzachten met behulp van de ademhaling. De houdingen stimuleren op zachte wijze het bindweefsel zoals banden en kraakbeen, waardoor het zich kan verstevigen en eventueel herstellen. Het bevordert een grote mate van beweeglijkheid in de spieren en gewrichten, stimuleert de meridianen (het openen van de dieper gelegen energiekanalen) en brengt de geest tot rust. Yin yoga is een goede tegenhanger voor de meer krachtige en actieve yogavormen.

Hatha yoga en meditatie

Meditatie is, net als yoga, een techniek om tot een groter zelfinzicht te komen, om je bewust te worden van wat zich van binnen bij je afspeelt. Meditatie kan helpen om los te komen uit de stroom van gedachten die de aandacht vaak gevangen houdt en die je ervan weerhoudt om in het nu te zijn. Het laat je aandacht 'zakken' naar een diepere laag van bewustzijn waarin je meer in verbinding komt met jezelf, met wat je voelt en nodig hebt.
Misschien wel het belangrijkste aan meditatie is dat je kan zijn met wat er op dat moment in je leeft, zonder je ermee te bemoeien of over te oordelen. Dat kan van alles zijn: onrust, vreugde, verdriet, boosheid, stilte. Door een te zijn met wat is en met hoe je je werkelijk voelt, ontstaat er ruimte van binnen, meer verbondenheid en innerlijke rust. Meditatie is oefenen in aandachtig zijn en ontspannen in wat er is.

Yoga en meditatie
Tijdens deze combinatieles oefenen we aktieve hatha yoga om het lichaam op te warmen en de energie goed te laten doorstromen. Mentale onrust kan plaatsmaken voor een kalme, open aandacht. Soms werken we met thema's zoals het versoepelen heupen, rug of schouders. Ook oefenen we in het verdiepen van de adem en het bewust leren loslaten van spanning in je lijf. Je ontwikkelt inzicht in hoe jouw lichaam/geest werkt. De yoga draagt bij aan het vergroten van kracht, (geestelijke) stabiliteit en souplesse: o.a. met actieve en verstillende houdingen. Na een ontspanning eindigen we met 10 tot 15 minuten zit meditatie (zie het stukje hierboven over meditatie).

Meditatie, Yoga en inzicht

Met meditatie, Yoga en inzicht gaan we in op het meditatieve aspect van Yoga en de psychologie van ons denken. De verbinding van lichaam en geest wordt onderzocht zodat we meemaken hoe we zowel van binnen als van buiten in beweging zijn. Het kunnen loslaten van het denken en het zien voor wat het is als het voorbij komt. Het fysieke aspect van deze beoefening is niet zozeer intensief alswel aandachtig.  

Hatha flow en Yin Yoga

Een combinatieles van dynamische hatha yoga en diep ontspannende yin yoga.

Hatha & Yoga Nidra

De les begint met Hatha/ Hatha flow:

 

Zachte, dynamische hatha yoga waarbij de houdingen elkaar in een flow opvolgen, afgestemd op de ademhaling. Afwisselend inspannende en ontspannende houdingen in een iets hoger tempo dan een reguliere hatha yogales.

 

Daarna volgt een yoga nidra meditatie die vaak 20 tot 30 minuten duurt en leidt tot een diepe ontspanning van lichaam en geest terwijl je volledig wakker en aanwezig blijft. Je zou het als een uitgebreide geleide savasana (liggende eindontspanning) kunnen beschouwen.

 

In yoga nidra onderzoek je met een liefdevolle en neutrale intentie dat wat je voor waar aan neemt met betrekking tot het leven, om zo steeds dichter bij je eigen authentieke zienswijze te komen. Yoga nidra kan mensen helpen die last hebben van stress, slecht slapen, somberheid en angsten."

Dynamic Hatha Yoga

Dynamic Hatha Yoga is een vorm waarbij je met kleine bewegingen de opbouw van de houdingen onderzoekt. Het maakt gebruik van een focus door synchroon te ademen en te bewegen. (Vinyasa) Gecombineerd met invloeden vanuit de Iyengar traditie en Vini Yoga vergroot het je technisch inzicht in de Asana’s op een persoonlijke manier.

 

De beoefenaar merkt spanningen op om ze vervolgens meer los te laten.
Dit kan zelfs doorwerken in een dag om zo ook andere spanningen die ontstaan door patronen die we hebben te doorbreken.

Yin Yang Yoga

Combinatieles: krachtige en dyamische power yoga, gericht op het sterker en soepeler maken van je lichaam en een goede doorstroom van energie. Met aansluitend diep ontspannende yin yoga, gericht op bewustwording en herstel.

Zwangerschapsyoga

In deze toegewijde lessen helpen we je met je lichamelijke en geestelijke sterkte en uithoudingsvermogen. We werken met houdingen die je lichamelijk sterk maken of vaak voorkomende zwangerschapsklachten kunnen verlichten. Ook leren we houdingen en ademhalingsoefeningen aan die je tijdens de bevalling kunt gebruiken. 

Tijdens de les maken we ook gebruik van affirmaties. Korte zinnen die je kunnen helpen de gedachten te richten daar waar je ze naar toe wilt hebben.

Het is goed om vroeg te beginnen met de zwangerschapsyoga, zodat er genoeg tijd is om de connectie te maken met de baby, de veranderingen die gaan komen en technieken onder de knie kunt krijgen zodat je ze met veel vertrouwen gebruiken kan.

Tijdens de les zullen we werken aan:houdingen, die helpen bij het houden van een goede lichaamshouding, je lichaam sterk en soepel houden en lichamelijke spanningen verzachtenademhalingsoefeningen, die je kalm en ontspannen houden tijdens de zwangerschap en de bevalling. Door regelmatig oefenen worden deze gewoon en gebruik je ze met vertrouwenbekkenbodem spier oefeningen: ook voor na de bevalling!meditatie, voor emotioneel balans, verbinding van lichaam, hart en hoofd en connectie met de baby.

Je kunt met zwangerschaps yoga beginnen vanaf 14 weken tot de geboorte. Het is nooit te laat om te beginnen! De lessen zijn in groepsverband met max. 6 deelneemsters.

Yoga in het Park

Yoga in het Wilhelminapark GRATIS ๐Ÿ˜Š 

Vinyasa met een filosofische insteek. ๐Ÿ˜‰

Met mooi weer (zomer) doen we nu op zondag yoga in het park. Als het niet door gaat dan geef ik het hier aan en op in momoyoga.  

 

Yoga Nidra

Deze yoga nidra meditatie duurt vaak 40 tot 45 minuten en leidt tot een diepe ontspanning van lichaam en geest terwijl je volledig wakker en aanwezig blijft. Je zou het als een uitgebreide geleide savasana (liggende eindontspanning) kunnen beschouwen.

 

In yoga nidra onderzoek je met een liefdevolle en neutrale intentie dat wat je voor waar aan neemt met betrekking tot het leven, om zo steeds dichter bij je eigen authentieke zienswijze te komen. Yoga nidra kan mensen helpen die last hebben van stress, slecht slapen, somberheid en angsten."

 

De pure yoga Nidra les wordt aangevuld met meditatieve inzichten en uitwisseling.

Saswitha yoga

Saswitha yoga is een vorm van hatha yoga, waarbij je bewust contact maakt met je lichaam en ook met je gevoel en met je bewustzijn.

 

Asana’s (yogahoudingen) en variaties worden zorgvuldig opgebouwd.

 

De adem wordt gebruikt om je bewegingen te begeleiden en je aandacht te bundelen.

Saswitha yoga brengt je op subtiele wijze bij je eigen innerlijke ervaring. Je aandacht gaat naar binnen, naar jezelf. Je wordt je bewust van wie je werkelijk bent.

 

Een Saswitha yogales bevat staande, zittende en liggende houdingen. Alle bewegingsmogelijkheden van de wervelkolom en gewrichten komen aan bod.

 

De oefeningen variëren van subtiel tot uitdagend en kunnen aangepast worden aan ieders mogelijkheden. Steeds ga je op zoek naar wat voor jou de het juiste evenwicht is tussen ontspanning en kracht.

 

Gedurende de les ontstaat een meditatieve concentratie die leidt tot verstilling.

Ontspannings- en meditatieve oefeningen zijn onderdeel van de les, waardoor een complete ervaring ontstaat.

Flow en restore

Flow and Restore is a great way to let go of the events of the day, start a quiet evening and promote restful sleep.

 

We flow with mindful movement, quieting down the movements of the mind, connecting the mind and the body through the breath and paying attention to what is.

We restore with breathwork and yoga nidra, using props to support the body into rest and relaxation. 

 

You are welcome to move and relax together

Chakra yoga


'If you begin to understand what you are without trying to change it, then what you are undergoes a transformation' J.Krishnamurti
Ontwerp website: www.lunamedia.nl
Webdevelopment: www.hugo-online.nu